28 Disember 2012


Kehangatan isu istana Brunei yang dikhabarkan bakal berkahwin lagi mendapat perhatian meluas, baik warga Brunei itu sendiri mahu pun yang berada di luar Brunei.

Rata-rata dari komen yang diterima menyatakan rasa cinta dan sayang mereka kepada Sultan Brunei sebagai seorang raja yang penyayang dan perihatin kepada rakyat jelata. Terima kasih atas segala komen anda.

Bukanlah menjadi niat penulis menjadikan isu istana Brunei untuk menghina hasrat murni Sultan untuk mendirikan masjid. Jauh lagi untuk menyibuk rumahtangga orang. Penulis sekadar bertanya, benarkah baginda akan berkahwin lagi? Adakah cinta lama berputik kembali?.Sudah barang tentu sebagai seorang individu yang tersohor di serata dunia seperti Sultan Brunei, krisis yang berlaku di istana sedikit sebanyak pasti menjadi perhatian rakyat. Sedangkan selebriti yang tak berapa terkenal pun kekadang kita sibuk nak tahu perkembangannya, inikan pula baginda.  Sebagaimana rakyat Brunei, penulis juga ada mengikuti cerita-cerita tentang istana Brunei, terutamanya tentang kekayaan baginda yang melimpah ruah. Kaya tapi berjiwa penyayang. Memang hebat.

Pun begitu, penulis juga perihatin kepada nasib janda-janda yang kehilangan punca dan nakhoda untuk terus melayari bahtera kehidupan. Penulis hanya tumpang gembira sahaja jika benar janda tersebut bakal menduduki tahta Brunei. Bertuahlah badan!!.

Meminjam sebuah lagu nyanyian Mat Sentul, "Kalau Sudah Suka, Tak Kira Tua Ke Muda, Tua Sama Tua, Yang Muda Samalah Muda, Orang Lain Pilih Dara, Aku Pilih Janda Muda, Ini Bukan Sebarang Janda, Janda Muda Ada Bende". 

Tapi kenapa janda? Betul...hak individulah nak berkahwin dengan siapa pun. Tambah-tambah jika orang tersebut berkedudukan dan berharta. Namun bukankah ramai lagi anak dara di luar sana yang boleh menandingi si janda dari segi paras rupa dan layanan. Apatah lagi anak dara Brunei yang tak kurang cantiknya.

Ketika ini jumlah kaum perempuan melebihi kaum lelaki. Dan ramai dikalangan kaum perempuan yang masih belum berkahwin dan sedang meniti usia-usia yang semakin meningkat. Jadi apa salahnya jika memilih si dara agar mereka juga dapat merasai nikmat perkahwinan dan erti sebuah kehidupan berkeluarga. Penulis percaya, orang yang berkemampuan ini bukan sahaja mampu dari segi batin, malah zahir melebih-lebih lagi. Manakala yang kurang berkemampuan pula hanya memasang angan-angan sahaja menanti bila sang isteri boleh memberikan lampu hijau menambah kuota.

Penulis juga dikhabarkan bahawa pihak Brunei telah mengeluarkan kenyataan di media beberapa bulan yang lepas berhubung isu tersebut. Untuk makluman pada waktu itu janda tersebut masih lagi bergelar isteri orang. Persoalannya ialah sekarang? Adakah kerana cinta tiga segi menyebabkan beliau menjadi janda dan beria-ia sangat ingin mendampingi Sultan?

Jadi ke tidak...hanya Sultan sahaja yang dapat merungkai semua teka teki ini.


Nasi lemak buah bidara 
Sayang selasih hamba lurutkan
Buang emak buang saudara
Hati yang kasih hamba turutkan


5 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

5 Komen:

 1. Bertuah sungguh yang punya banyak wang
  dan bertuah juga yang punya diri dikasihi orang berwang ...

  BalasPadam
 2. Dah dapat suami handsome kaya dan anak anak yang comel masih tak puas hati.ingin harta yang lebih kedudukan yang lebih tinggi mangkuk tandas bersalut emas...dulu suami sebaya bapak sekarang nak kahwin dengan sebaya datuk.Sungguh memalukan sikap tamak perempuan ini.

  BalasPadam
 3. ke sri perdana ke rumah kak mah,
  manakan bisa duduk berlama,
  menulis artikel penuh 'berempah'
  berapa bayaran yang saudara terima.

  BalasPadam
 4. Penyibuk, penipu, hipokrit penulis adalah gambaran masyarakat malaysia pada masa ini. Keruntuhan akhlak wartawan dan penulis blog bertopengkan ingin tahu sudah menjadi darah daging penyokong Pakatan rakyat dan BN. Ini betul-betul. Ini bukan cobaan. Kesian....

  BalasPadam
 5. apakan daya penulis tidak pula teringin menjelaskan mengenai bayaran yang diterima terus dari putrajaya....sekuran kurang nya deepak berani jugak cakap..walaupun pada malam kejadian dia agak takut2..bagaimana pula kesudahan kisah dato nazim dan izana dato saleh pula..salah seorang daripada ramai yang didampingi si "suami soleh" ini..hanya sekadar cinta muka buku kah?atau benar berdiner di kota london....hanya dato nazim dan sang penulis sahaja yang bisa merungkai semua teka teki ini.

  BalasPadam

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!