24 Mac 2013



Sebuah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di Negeri Sembilan gempar apabila Pengetuanya cabut lari dan tidak langsung hadir Mesyuarat PIBG sekolah yang berlangsung semalam. Dengan memberikan alasan bahawa beliau hadir ke majlis konvokesyen anaknya, Pengetua sekolah itu didakwa malu untuk hadir ke Mesyurat PIBG kerana kemerosotan prestasi peperiksaan SPM Khamis lalu.

Daripada lebih 100 pelajar calon SPM, tidak seorang pun dari mereka mendapat keputusan cemerlang semua A+ tetapi sekadar beberapa orang yang mendapat semua A walaupun mereka sudah bertapa selama 5 tahun di sekolah itu semenjak Tingkatan 1.

Tambahan berita Dewan Makan sekolah yang disita selama 3 hari sebelum cuti sekolah, kerana gagal dalam menjaga kebersihan tempat makanan dan menu makanan yang mungkin tidak mencapai kualiti menambahkan lagi kerisauan ibu bapa.

Kebanyakan ibu bapa yang ditemui semasa Mesyuarat PIBG semalam menyatakan sangat tidak berpuashati dengan pengurusan sekolah yang sambil lewa menyebabkan sekolah SBP yang mereka banggakan ini TIDAK LAGI tersenarai sebagai Top 10 ataupun top 20 di kalangan sekolah-sekolah berprestasi tinggi.

51 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

51 Komen:

  1. The result wasnt that bad,..36 act,..yes the number is decreasing, but maybe the school admin should work even harder to find the solution for this matter,...

    BalasPadam
  2. zakaria bebal.

    BalasPadam
  3. bakpo bubuh gamba batch gemilang pulok?

    BalasPadam
  4. masih ade masyarakat berpelajaran tinggi tp bodoh untuk memahami situasi dan menilai kebenaran...pengetua juga seorang ayah untuk melihat kejayaan anaknya di menara gading...sebelum menuding jari tafsirkan tentang diri sendiri dulu adakah dah cukup sempurna....

    BalasPadam
  5. budok sdarr. blerghhh.

    BalasPadam
  6. Pengetua x salah la, dia dh penat usaha dh tp pelajar yg x berusaha. X pe tahun ni meranti 9treize diharapkan dpt mengembalikan maruah SDAR. Amin.

    BalasPadam
  7. Sy anak Tuan Haji Zakaria Md Zin....untuk bacaan si penulis "tanpa nama" yg sy kira mmg kurang ajar n mmg tak berpikir sblm menulis artikel yg sy baca kat atas ni...wahai manusia tanpa nama, sy kire anda ni mmg org yg x berpuas hati dgn ayah sy...sy rase anda ni seorang manusia yg sgt bodoh dan penakut. Anda bodoh sbb anda menuduh ayah sy melulu tanpa periksa apa yg berlaku hari tu dan sy gelar anda PENAKUT, PENGECUT sbb tak berani tulis nama sendiri mcm sy buat.....sebenarnya anda la yg bacul n bebal....serius sy ckp anda mmg BANGANG....

    Untuk pengetahuan sume org, ayah sy tidak lari pada mesyuarat PIBG yg lalu k...kebetulan hari itu adalah hari KONVOKESYEN KE 22 Politeknik Port Dickson di mana adik perempuan sy Nur Efariza Zakaria menerima diplomanya...cuba anda fikir kalo anak sendiri konvo patut aatau tidak ibu bapa dtg menghadiri majlis KONVOKESYEN itu??

    Jikalau masih tidak berpuas hati boleh mengesahkan kehadiran ayah sy di majlis itu melalui Pengarah Politeknik Port Dickson....

    Ayah sy tak pernah takut untuk menhadapi apa2 situasi pon...sdh banyak kali ayah sy diduga sepanjang menjadi pengetua di sekolah SDAR ni....kalo setakat result SPM turun itu perkara kecik la...xde mase ayah sy nak takut berdepan dgn org...

    Jadi wahai manusia tanpa nama yg bebal gile...kalo berani dtg jumpe ayah sy atau sy face to face...kitorang tak takot langsung...kalo ko x berani ko mmg BACUL....

    Sekian Terime Kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la pasal.. dosa wei fitnah2 orang nih.. kepada tuan2 'tanpa nama' tu harap insaflah.. aq mang dari dulu lagi respek hm.. kesian beliau dan para guru yg len.. student buat hampeh, cikgu plak kene.. tapi xpe, harap all sdarians berdoalah agar nama sdar dpt naik semule, bkn dlm bidg koko je, akademik pon kene la mntp gak.. kepada cik/pn emylia, hrp sabar ok? Insya Allah..

      Padam
    2. btul2!!! sokong sdar!!! sokong Tn. Zakaria!!! salahkn student sendiri, not the administration!!!

      Padam
  8. penatpenat mak bapak kasi nama. bacul laa wehhh.

    BalasPadam
  9. Salam malaysia instinct.

    saya Disini Ingin Mengesahkan akan kehadiran Abah Saye Yang hensem, ke Konvokesyen Saya Di port Dickson Pada 22 Mac 2013. Tak caye Jugak?pengarah Politeknik Juga Boleh Membantu Anda untuk pengesahan Yang Lg jitu Dan Unggul. Kepada Parents Murid2 Sdar yg frust Anak Xdpt Straight A usah La Memburukkan Keadaan. My Dad Just Doing His Part As A Great Dad by Attending My Convo,

    To Whom Wrote This, apologize if u dont...we're Going To Be Rich by sue You. Hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahahhaha. pancung dua laaa. samasama kayaaa

      Padam
  10. hai semua.. jgn gaduh2 bleh??

    BalasPadam
  11. xpe2,,tgk jlah result PMR n SPM thun nie mcm mane~ Batch GEMILANG 1115 and MERANTI 0913 komfem bngkitkn name SDAR blik

    BalasPadam
  12. miss anak zakaria.. turun result bukan benda kecik

    BalasPadam
  13. trun result bende kecik....taikk anjing!!

    BalasPadam
  14. .... laaaa... mana lebih penting... kalau saya, prioriti kepada keluarga kita dahulu.... dah anak ada majlis konvo, kena le kita raikan ... bio le pengerusi pibg, dengan penolong kanan handle ibu bapa...

    BalasPadam
  15. konvo saye jugak bukan perkare kecik.
    incik amir; for once i suggest you try to put yourself in my dad situation.

    # You ni mesti dikalangan parents yang pernah bengang sebab my dad tak bagi adik/anak you kuar outing kan? just saying.

    BalasPadam
  16. Saman this blog la...
    Saman penulis... psl maklumat yg x betul dan memalukan pihak sekolah.

    BalasPadam
  17. i'm just saying .. saye x tau mne betul mne salah.. but to be honest ,
    as a SDARA , yes the result is a big deal for me , n klu betul ur dad ade hal sume tu then fine
    just saying

    BalasPadam
  18. yesss......
    come on....encik Amir..
    terbaek la...
    RESPECT,,
    result lgi penting....

    BalasPadam
  19. cik anak zakaria cute la....lgi2 klu tgh mara...

    BalasPadam
  20. we cant change the pass but make sure we work hard in the presents.lets chill everyone and start woking for the future. we didnt know the HM's situation so please dont judge him easily.give him support and courage to bring our school to the top.he know what he did and what he will do as a leader

    BalasPadam
  21. Encik Amir terbaik (Y)

    BalasPadam
  22. muhammad abdullah3/25/2013 04:21:00 PTG

    haha...artikel ttg spm 2012...tp gambar spm 2011...ayoyo

    BalasPadam
  23. Encik amir...cube bace artikel ni cite psl ape...sy katekan ini perkara kecik sbb ayah sy pernah face mslh lbh besar drpd tu...my dad bukan seorang yg coward...mslh result spm turun tu da lali da pon....sy rase kalo anda jd pengetua sy yakin anda x sekuat ayah sy...jgn asik nk blame org jek...kalo batch yg turun tu kategori batch bengap xkan bagus la resultnyer...

    BalasPadam
  24. Fikir dahulu sebelum buat . Actions speak louder than words

    BalasPadam
  25. cik emylia, cara cik menangani isu ini dan menjawab bagi pihak bapa cik tidak mencerminkan keperibadian dan pemikiran anak seorang pengetua sekolah berprestasi tinggi yang berpengajian tinggi. penggunaan bahasa kasar tidak sesuai di gunapakai oleh sesiapa yang berpelajaran.
    saya berada ketika keputusan di umumkan oleh bapa cik pada hari khamis lalu dan cara beliau umumkan dan menyampaikan keputusan tersebut sangat menyedihkan, kerana dia tidak menunjukkan ciri seorang pengetua yang berkaliber. Sikap lepas tangan dan tidak mahu mengambil kira peranannya yang bukan sedikit terhadap kemerosotan keputusan spm dan pmr bagi 2012, mencerminkan ketidakupayaan beliau memikul tanggungjawab sebagai seorang pengetua SBT. 
    pada saya ini adalah ciri-ciri orang yang hanya mementingkan diri sendiri. orang yang hebat atau ketua yang hebat adalah orang yang tidak mementingkan diri sendiri. you are great when you put others ahead of yourself. bahkan islam juga menganjurkan yang sama.
    apa yang saya nyatakan adalah fakta dan pendapat saya sebagai bapa kepada pelajar sekolah tercinta tersebut.
    -Yg ditegur dan menegur-

    BalasPadam
  26. miss.. ur dad is a great leader ,, saya tau saya x boleh sekuat ayah awak ... yes i know the convo thing is an important thing for u and ur family ... but what i'm trying to tell u is ... the results are indeed important to us ... maybe to ur dad its a small thing , but its not for me and my friends . i'm quite sure your father do understand cause he was once a sdarian too . i don't blame ur dad ... just muhasabah diri ,,, nobody's perfect . yes , benda dah lepas but we are sure have to learn our mistakes..

    BalasPadam
  27. come on encik Amir....
    gadoh ar...
    tumbok skali....
    kasi panas , geram sume ade..
    keep it up..

    BalasPadam
  28. eyyy....sumpah comeyy anak zakaria kalau tgh mara....ishhh....ahhh2....saye suke lar...

    BalasPadam
  29. Kalau Tentera di suruh berjuang di Lahad Datu tanpa alasan kena bertanggungjawab walaupun pada meninggalkan keluarga... ini cuma konvo. Kalau pentingkan diri lebih baik letak jawatan. Pengurusan lemah malah keputusan merundum. Sihatkah Pengetua ini???

    BalasPadam
  30. Emylia & Efriza.. Accept the fact. Your dad is ultimately responsible. He is not that cemerlang despite his title as Pengetua Cemerlang. The sooner he is replaced the better.

    BalasPadam
  31. Jadi backseat driver memang mudah nak komen. Most backseat drivers will crash and burn when put in the driver's seat.

    -sdarian, junior to hm

    BalasPadam
  32. aslkm.sedih membaca 'pergaduhan' yg berlangsung disini...smuanya melayu..alangkah bagus jika yg menegur berbahasa dan yg ditegur menerima dgn hati yg terbuka.adakan perbincangan bagaimana utk memperbaiki kelemahan dan mengambil langkah memperbaiki dan menaikkan semula keagungan SDAR dikalangan SBP/SBT adalah lebih baik.

    Seorg Pengetua,sbg Ketua bert/jwb atas kecemerlangan/kejatuhan keputusan sesuatu peperiksaan.Tp harus diingat beliau juga seorg ayah yg bert/jwb terhdp keluarga dan anak2nya.Sekiranya tdk berpuashati terhdp kewibawaan beliau sbg Pengetua,jgnlh dicampuradukkn dgn tgjwb beliau sbg seorg ayah!

    BalasPadam
  33. Sorry for interrupting. I'm just saying that, yes! SPM is a big matter but it isn't everything to the students and the school. What matters for each and everyone of the students that already leaved or gonna leave the school soon, is to become a proud person who will serve the country, the nations and Islam. So leaving SDAR means a beginning of a new journey. They should learn from their experience from within their school time. So Sdarian, remember! whatever happen on the result, doesn't reflect what have you learn and archive from SDAR, You know your feelings, the best.

    For the school communities itself, don't be too obsess with the fame and pass achievements. let bygone be bygone. WAKE UP! Learn the truth! What are this era want from this generation? Why the educations system being replace? Have you ever wonder, why? I know, SDAR can find a better answer than I has, so start change toward a better futures. Don't hook up to this matter anymore. Be Strong! Be Strong is SDAR nature. 'SDAR namamu teratas' means SDAR will always on the lead not being lead, so act towards that! lead in every area, science and arts, people and nature, present and future, 360° :)

    BalasPadam
  34. SALAH SEMUA ORANG...

    BalasPadam
  35. Just stop thinking and talking about the past already!!! We stil got today and tomorrow ahead of us right??!! Instead of condemning others, how about we just strive for a better tomorrow together already. I'm sick of this. Besides, I thought that the spm results are the students' result not the principal's. The spm results is basically proof of a student hardwork. Try asking themm who to blame in this situation? You people really thinked that they will say its the teachers and principals fault?! You guys are their parents, you should know better. I' ve witnessed the effort made by the student that obtained the pathetic results and trust me, they were nothing to boast about. Just see the truth beyond the fog already!

    BalasPadam
  36. Salam semua.

    Saya sebagai pelajar SDAR amat sedih dengan blog ini dan sesetengah orang yang memberi pendapat yang tidak rasional. Dalam kes ini, dua - dua pihak bersalah pelajar dan admin.

    Bagi pelajar, mereka ini tidak sedar akan kepentingan hidup mereka pada masa hadapan bukanlah semua. Antara kami fikir yang hidup di SDAR adalah untuk main main, oleh itu lahirlah LME iaitu Last Minute Expert. Mereka hanya membuat latihan dah nak dekat peperiksaan. Budaya ini amat teruk, kerana kebanyakan pelajar tidak boleh buat begini. Mereka senang terpengaruh dengan pelajar lain yg dpt handle LME. Oleh itu mereka akan mencuba seterusnya gagal. Selain itu, pelajar SDAR senang lenang dengan keputusan cemerlang yang didapati oleh SDAR pada masa dahulu. Situasi ini menyebabkan pelajar tidak berusaha untuk mencapai sesuatu matlamat. Konklusinya bagi pelajar, TUKARLAH MINDSET.

    Bagi pihak admin dan guru2 pula,
    Hentilah menkritik pelajar - pelajar. Kritikan kritikan ini ada juga memberi pengajaran kepada segelintir pelajar sahaja. Pelajar yang lain akan berasa lemah semangat untuk belajar dan akan cakap 'buat apa aku belajar, cikgu pun cakap aku dah fail' . Sedih ana tengok rakan2 begitu kerana semangat batch amat penting. Sorang jatuh, semua jatuh. Guru guru di SDAR mengajar dengan teramat bagus. Itu saya paling hormat dengan guru SDAR. Mereka tidak berputus asa. Pihak admin jugak perlulah begitu, dengarlah kata - kata yang ingin disampaikan oleh pelajar, janganlah bodoh sombong. Itu jelah comment saya.

    Assalamualaikum. (Pelajar SDAR)


    BalasPadam
  37. Hai semua ... cik Amir btul . Result SPM turun bukan perkara kecik okeyh anak tn Zakaria .. kau bukan bdak SDAR blah lah .. ko xrase klu result SPM menurun . mmg bdak SDAR slh gak . mengaku . Bapak ko pon kurang amik serious ttg SPM kot sbb die pandang result SPM ni benda kecik eh ?!!

    BalasPadam
  38. COME ON GUYSS ! !

    BalasPadam
  39. hai...:p
    peace..no war

    BalasPadam
  40. dah tahu mesyuarat PIBG dan konvo berlaku pada hari yang sama, kenapa tarikh mesyarat tu tak ditunda pada hari lain. memang nak dijadikan alasan tak hadir la tu.

    BalasPadam
  41. the SPM result already happened. Even if the pengetua cries with tears of blood profusely come out of his eyes, it wont change the result even a bit.

    BalasPadam
  42. it is a legacy in SDAR, students who study hard will not be regarded highly, in fact are condemned as bookworm and those who study little but achieve better result in monthly examination are praised as man who have brilliant brain. So the school's SPM result is nothing to be surprised about.

    BalasPadam
  43. Administrator Blog6/07/2013 05:39:00 PTG

    Untuk Makluman anda semua, ini semua palsu.. minta maaf ya. Cuma, ZAKARIA memang bachul..

    BalasPadam

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!