3 April 2013Pembubaran Parlimen yang dijangka akan berlaku tidak lama lagi bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13 (PRU13), telah menimbulkan banyak persoalan terutama di kalangan ahli politik, pemerhati politik, pelabur, ahli perniagaan atau rakyat biasa, apakah Barisan Nasional (BN) akan kembali diberikan mandat oleh rakyat atau sebaliknya.

Namun apa yang pasti ia terpulang kepada kira-kira 13 juta pengundi yang akan membuat pilihan dalam menentukan mereka yang layak diberikan amanah dan tanggungjawab dalam mengurus tadbir negara. Seorang tokoh akademik yang ingin merungkai persoalan tersebut, telah melakukan kaji selidik dan analisa mengenai perkembangan politik negara percaya arus politik massa akan memihak kepada BN.

Dalam wawancara khas bersama Bernama, Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosio Budaya Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Kamaruddin M Said, meramalkan BN mempunyai peluang untuk menang 2/3 kerusi parlimen pada pilihanraya umum ke-13 (PRU13).

Ia merujuk kepada dasar dan perlaksanaan dasar yang dilakukan oleh kerajaan BN tetap jauh lebih baik dari Pakatan Rakyat. Selain daripada memang lebih 2/3 majoriti, beliau turut optimis BN akan dapat merampas semula kerusi-kerusi yang hilang pada pilihan raya yang lalu.

Ini kerana para pengundi pada 2008, telah mula menyedari dan melihat kesilapan mereka 4 tahun lepas, ingin menebus kembali kesilapan yang pernah dilakukan itu. Kamaruddin mengakui bahawa pandangan beliau mungkin dianggap terlalu optimistik oleh sesetengah pihak tetapi pandangan ini berdasarkan kepada sentimen pengundi dan asas-asas yang memihak kepada BN.

Dengan menyifatkan PRU13 sebagai pilihan raya penyelarasan, beliau berpandangan pengundi 2008 sudah dapat menilai baik buruk, kekuatan dan kelemahan kedua-dua pihak BN dan pakatan pembangkang (PR). Beliau turut bersandarkan kepada analisis yang optimis melalui kepimpinan kerajaan di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


Kepimpinan BN sudah jauh berubah berbanding 2008. Dinamik, pemikiran yang lebih terancang dan langkah-langkah pembangunan yang strategik. Beberapa faktor ini difikirkannya akan mempengaruhi pengundi untuk memberi undi mereka kepada BN.

Malah sebelum ini, badan pemikir swasta, Institut Kepimpinan Strategik Asia (ASLI) turut meramalkan BN akan memenangi PRU13 kerana sokongan masyarakat Melayu luar bandar telah kembali kepada Umno dan BN.

Dalam analisis yang dibentangkan, ASLI berkata BN dijangka memenangi 123-135 kerusi dalam pilihan raya akan datang, tetapi boleh mencapai setinggi 150 jika Perdana Menteri berjaya menarik pengundi Cina dan India yang dilihat semakin cenderung dan selesa dengan pendekatan Datuk Seri Najib.

Selain dari itu, kaji selidik yang dianjurkan Yayasan Ehwal Siswazah (YES) awal tahun lalu turut menunjukkan sokongan terhadap BN berada dalam keadaan kukuh di kalangan mahasiswa dengan 63% yakin bahawa BN akan menang dalam PRU-13. Tidak cukup dengan itu kaji selidik di negeri-negeri yang dikuasai oleh pakatan turut menunjukkan populariti Perdana Menteri meningkat.

Kelantan sebagai contoh memperlihatkan tahap sokongan 60.8%, Kedah 63.8% dan Selangor 54.55%. Daripada semua responden ini, 40.1% telah dikenalpasti sebagai golongan atas pagar dan 80% daripada mereka ini pula telah bersedia untuk mengundi dalam PRU kali ini.

Bacaan tambahan bac ini peluang cerah untuk BN


2 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

2 Komen:

  1. Salam perjuangan, sila pautkan Rezab ke blog tuan, Bilarentap sudah dipautkan. TQ
    http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. Salam perjuangan, sila pautkan Rezab ke blog tuan, Bilarentap sudah dipautkan. TQ
    http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

    BalasPadam

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap