3 Mei 2013Menurut waris keturunan mutlak mahaguru Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM), Datin Paduka Hajjah Siti Fadzilah, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim telah mengkhianati anak-anak gayung seluruh Malaysia. Atas sebab itu PSSGM telah mengambil keputusan untuk melucutkan jawatan Anwar sebagai Ketua Imam Khalifah.

Anwar juga dikatakan telah memungkiri janji-janji yang telah diberikan sebelum ini. Antaranya untuk membangunkan serta menjaga kebajikan anak-anak gayung serta membina asrama di Gelanggang Gayong Gurun Kedah.

Selain dari itu Anwar juga dikatakan telah berjanji untuk melawat makam Datuk Mahaguru Pengasas Gayong dan membaik pulih tempat tinggal Datuk Meor serta mengadakan kenduri kepada semua anak-anak Gayong. Namun seperti kebiasaannya semua janji itu hanya tinggal janji.

Malah menurut Hajjah Siti Fadilah perjuangan Anwar juga dilihat bertentangan dengan pendirian anak-anak gayong seperti menyokong LGBT, pluralisme dan sebagainya.

"Saya selaku waris mahaguru mengumumkan bahawa sandang Ketua Imam Khalifah yang dianugerahkan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim tergugur dengan sendirinya kerana perjuangan beliau tidak selari dengan perjuangan Silat Seni Gayong.

"Beliau dengan jelas menyokong LGBT, pluralisme agama yang bercanggah dengan objektif dan misi penubuhan yayasan ini," katanya ketika sidang media petang semalam.

Anwar yang terkenal dengan jolokan ‘Pemimpin Anugerah Tuhan’ sebelum ini telah diberikan gelaran gayung pada tahun 2007, oleh Setiausaha Agung PSSGM, Cikgu Majid Mat Isa di Penanti Bukit Mertajam.

Menurut rekod Anwar adalah merupakan satu-satunya pemimpin bukan ‘anak gayung’ yang telah dilucutkan dari gelaran tersebut.

Ketika diminta mengulas lanjut, Hajjah Siti Fadilah nyata kecewa dengan tindakan Anwar malah menegaskan Ketua Pembangkang itu hanya ingin mengambil kesempatan terhadap pertubuhan dan anak-anak gayung demi kepentingan peribadi.

1 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

1 Komen:

  1. Sekali Anwar terima kehadiran Israel dengan tuturkata dan perbuatan, Anwar menderhaka kepada Melayu dan Islam.

    BalasPadam

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap