10 Disember 2014


KUALA TERENGGANU -- Kerajaan Negeri Terengganu mengarahkan semua pasar raya di negeri itu ditutup pada hari Jumaat mulai 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang mulai Januari tahun depan.

Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman berkata keputusan itu dibuat bagi mengelak umat Islam terutama golongan muda tidak menunaikan solat Jumaat dengan melepak di premis berkenaan.

"Keputusan itu telah dipersetujui pada mesyuarat Exco minggu lepas," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini Selasa.

Semasa perbahasan Bajet Terengganu 2015, Hilmi Harun (PAS-Manir) mendakwa ramai orang Islam terutama golongan muda tidak menunaikan solat Jumaat dengan melepak di pasar raya.

Ahmad Razif berkata penguatkuasaan terhadap arahan itu akan dijalankan dan dipantau oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Sementara itu, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman (BN-Kuala Besut) meminta kerajaan negeri membangunkan tenaga boleh diperbaharui daripada sumber angin, solar dan ombak sebagai alternatif kepada tenaga elektrik sedia ada.

"Terengganu mempunyai pantai sepanjang 244 km, sudah tentu ia terdedah kepada kuasa angin, yang boleh diubah kepada tenaga elektrik.

"Begitu juga dengan tenaga solar dan ombak yang banyak didapati di sepanjang pantai negeri ini," katanya ketika membahaskan Bajet 2015.

Tengku Zaihan berkata walaupun Terengganu telah mempunyai janakuasa hidro elektrik Tasik Kenyir yang menggunakan kuasa air, tetapi mengolah tenaga daripada sumber lain perlu diberi perhatian serius.

Beliau juga mahu jumlah anggota polis di Pulau Perhentian ditambah berikutan kini hanya dua anggota polis bertugas pada satu-satu masa bagi menjamin keselamatan penduduk dan pelancong.

"Yang agak mendukacitakan walaupun bangunan PDRM tersergam indah di pulau itu tetapi ia hanyalah berstatus pondok polis yang keanggotaannya hanya dua orang sahaja. Jadi kita merayu agar status pondok polis berkenaan dinaik taraf kepada balai polis," katanya.
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap