8 Januari 2015


Paris: Dua belas orang terbunuh apabila lelaki bersenjata melancarkan serangan terhadap pejabat akhbar yang terkenal kerana anti-Islamnya di ibu negara Perancis ini, semalam.

Tiga lelaki bertopeng dengan bersenjatakan raifal Kalashnikov menyerbu ibu pejabat Charlie Hebdo, melepaskan tembakan ke arah kakitangan selepas mencari wartawan dengan memanggil nama mereka.

Antara yang terbunuh ialah empat pelukis kartun terkenal Perancis yang selalu menghina Islam dan Nabi Muhammad (SAW), termasuk ketua pengarangnya Stephane Charbonnier.

Saksi berkata, suspek didengar menjerit ‘Balas dendam untuk Rasulullah’ dan ‘Allahu Akbar’ sambil mereka menyerbu bangunan itu.

Rakaman menunjukkan seorang anggota polis cedera tersembam di kaki lima di luar pejabat berkenaan ketika dua daripada lelaki bersenjata itu mendekatinya.

Walaupun berbalas tembakan dengan pegawai bersenjata, lelaki berkenaan yang dilihat amat berdisiplin dan bercakap bahasa Perancis, berjaya melarikan diri dengan kereta yang dirampas.
Sehingga ini, belum ada tangkapan dibuat.

Presiden Francois Hollande menyifatkan kejadian itu sebagai serangan tidak bertamadun terhadap Perancis dan ke atas wartawan.

Beliau turut berikrar untuk menjejaki mereka yang bertanggungjawab.

Selain menggunakan raifal AK47, terdapat juga laporan mendakwa penyerang berkenaan menggunakan pelancar roket.

Serangan itu dilakukan ketika mesyuarat mingguan penerbitan majalah Charlie Hebdo itu berlangsung, bermakna semua wartawan berada di pejabat berkenaan.

Menurut sumber polis, penyerang mencari wartawan dengan memanggil nama mereka.

Charbonnier atau lebih dikenali sebagai Charb, kartunis yang bertanggungjawab terhadap muka depan anti-Islam, adalah antara yang mati.

Seorang kakitangan, Corrine Rey dan anak perempuannya yang bersembunyi di bawah meja berkata, penyerang itu bercakap bahasa Perancis dengan fasih.

“Ia berlaku selama lima minit saja.

Seorang saksi berkata, penyerang berkenaan memberitahunya: “Katakan kepada media, kami dari Al-Qaeda di Yaman.”

0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap