20 Januari 2015


Malaysia bukan dalam keadaan gawat atau krisis seperti yang dihadapi pada tahun tahun-tahun 1997 dan 1998 serta 2009,  kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, strategi-strategi yang digariskan dalam perutusan khas tentang perkembangan ekonomi semasa dan kedudukan kewangan negara yang diumumkan hari ini adalah langkah proaktif dan penyesuaian berikutan faktor ekonomi luaran yang di luar kawalan kerajaan.
    
"Kita bukan dalam keadaan gawat atau krisis seperti pada tahun-tahun 1997 dan 1998, bahkan tidak juga seperti 2009 yang lalu, sehingga pakej-pakej rangsangan perlu dilaksanakan," katanya.
    
Sehubungan itu, kata Perdana Menteri perbelanjaan pembangunan berjumlah RM48.5 bilion yang diperuntukkan dalam Bajet 2015, tidak berubah dan akan tetap dibelanjakan.
    
Bagaimanapun perbelanjaan mengurus dijangka dikurangkan sebanyak RM5.5 bilion, dengan mengutamakan perbelanjaan yang benar-benar diperlukan sahaja.
    
Najib berkata demikian dalam perutusan khas tentang perkembangan ekonomi semasa dan kedudukan kewangan negara di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap