10 Mac 2015


Tidur merupakan satu keperluan lantaran badan manusia berehat sepenuhnya seketika melelapkan mata. Namun tidur melebihi lapan jam boleh mendatangkan masalah kesihatan.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Universiti Cambridge, individu yang tidur melebihi lapan jam sehari berisko mengalami serangan strok.

Para penyelidik menjalankan kajian terhadap tabiat tidur 10,000 orang yang berusia 43 hingga 81 tahun di United Kingdom.

Memetik jurnal Neurology yang berdasarkan hampir sedekad laporan susulan, sebanyak 346 kes strok terjadi kepada golongan dewasa yang tidur lebih daripada lapan jam pada sebelah malam. Dianggarkan golongan ini 46 peratus lebih mudah diserang strok berbanding mereka yang tidur enam hingga lapan jam sehari.

Siaran akhbar Eureka Alert merangkumkan risiko terbabit adalah empat kali lebih besar apabila seseorang itu tidur kurang daripada enam jam pada awal kajian dan beralih kepada tidur lebih lapan jam apabila meningkat usia.

Kajian tersebut disesuaikan dengan beberapa faktor termasuklah umur dan jantina. Akhbar Los Angeles Times melaporkan wanita akan lebih dilanda risiko strok jika berumur 63 tahun dan ke atas serta tidur dengan kadar berlebihan.

Meskipun begitu, para pengkaji masih tidak dapat memutuskan sama ada durasi tidur adalah penyebab utama berlakunya strok di kalangan warga emas.
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap