19 Mac 2015


Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, gagal untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkannya dan setiausaha agung parti itu membayar RM200,000 kepada bekas timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Lim Yee Lan, Datuk Varghese George Varughese dan Tan Sri Idrus Harun hari ini sebulat suara menolak hujahan perayu bahawa Datuk Wan Ahmad Wan Omar tidak boleh menyaman mereka kerana beliau ialah penjawat awam.

Hakim Lim menegaskan Wan Ahmad memfailkan saman sivil terhadap Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, dan Datuk Mustafa Ali, atas kapasiti peribadi.

Beliau berkata perayu telah bertindak dengan niat jahat apabila membuat kenyataan tanpa mendapatkan pengesahan sewajarnya. Lim kemudiannya memerintahkan mereka membayar RM10,000 sebagai kos.

Wan Ahmad menyaman dua pemimpin PAS itu pada 5 Mac 2013, mendakwa artikel diterbitkan dalam Harakah edisi 1-3 Februari berdasarkan temuramah mereka pada 29 Januari 2013 yang merujuk kepada 'Projek IC Sabah', adalah fitnah terhadapnya.

Dalam pernyataan pembelaan mereka, Mohamad dan Mustafa menafikan memfitnah Wan Ahmad, menyatakan kedudukannya sebagai penjawat awam terbuka untuk dikritik secara terbuka.

Pada 20 Mac, tahun lepas, Mahkamah Tinggi membuat keputusan memihak kepada bekas pegawai SPR itu dan memerintahkan dua pemimpin PAS itu membayar ganti rugi RM200,000.

Kedua-dua perayu diwakili peguam Azhana Mohd Khairuddin manakala Wan Ahmad diwakili peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun.
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap