11 Mac 2015


Memakan daging manusia, minum menggunakan tengkorak dan tinggal bersama mayat, menyebabkan satu puak sami ini sangat digeruni penduduk di India.

Sami Aghori yang tinggal di bandar suci Varanasi yang terletak di negeri Uttar Pradesh ini mengamalkan gaya hidup pelik, kononnya untuk lebih dekat dengan Tuhan.

Puak ini tinggal di kawasan pembakaran mayat dan memakan daging manusia serta minum menggunakan tengkorak sebagai satu ritual keagamaan.

Mereka juga menggigit kepala haiwan hidup hingga putus, meditasi di atas mayat dan mendakwa boleh meramal masa depan.

Maka, tidak hairanlah mengapa puak sami ini sangat digeruni penduduk di India sehingga mereka dianggap golongan terbuang.

Namun bagi jurugambar Itali, Cristiano Ostinelli, puak berkenaan sangat unik dan dia sanggup tinggal bersama untuk merakamkan kehidupan mereka.

Ostinelli berkata, gambar berkenaan memberi peluang kepada orang ramai untuk menyelami kehidupan sami misteri itu.

“Mereka diselubungi misteri yang hebat. Mereka juga digeruni penduduk di sini kerana didakwa boleh meramal masa depan, berjalan di atas air dan mempunyai kuasa sihir,” katanya.

Sami itu menggunakan ganja, alkohol dan meditasi untuk membantu mereka mencapai tahap tidak kesedaran tertinggi dan membawa mereka lebih dekat dengan dewa Hindu, Shiva.

Mereka percaya dengan mendekati mayat walaupun dianggap tabu atau mengganggu oleh orang ramai mereka semakin hampir ke tahap kesucian.

Sami ini percaya dewa Shiva dan Kali Ma juga tinggal di kawasan pembakaran mayat serta makan apa sahaja yang dibuang oleh manusia.

Mayat biasanya dibakar dan abunya dibuang ke dalam Sungai Ganges yang mengalir di Varanasi tetapi ada mayat yang dibuang tanpa dibakar.

Sami Aghori dipercayai mengutip mayat ini untuk upacara keagamaan mereka.

Ada bahagian mayat digunakan sebagai perhiasan atau alat pemujaan manakala dagingnya dimakan mentah-mentah.

Mereka percaya darah dan daging hanya sementara dan tubuh badan manusia pula adalah bentuk yang tidak penting.

Kepercayaan itu menyebabkan mereka suka tinggal di kawasan pembakaran mayat dan dikelilingi kematian serta mayat yang mereput.

Puak sami ini mudah dikenali kerana berjalan dengan pakaian yang sedikit atau tidak berpakaian langsung.

Mereka percaya dengan tidak berpakaian boleh menghalang mereka daripada godaan dunia dan menunjukkan badan manusia dalam bentuk yang paling suci.

Puak Aghori percaya amalan mereka berasal dari sami puritan, Baba Kinaram yang dipercayai hidup pada kurun ke-17

0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap