7 Mei 2015


KUMPULAN militan IS didakwa membuka sebuah hotel mewah di bandar kedua terbesar di Iraq - Mosul kepada ahli kumpulan ekstrimis berkenaan.

Beberapa keping gambar yang dimuatnaik di mikro Twitter kumpulan itu menunjukkan kemudahan hotel berkenaan yang dilengkapi 262 bilik, dua restoran, dua dewan, kolam renang, gimnasium dan bendera IS turut menghiasi depan hotel berkenaan.

Hotel berkenaan dipercayai Ninawa International Hotel pernah mendapat komen positif di laman Trip Advisor sebelum ia diambil alih oleh kumpulan itu.

Akuan Twitter milik IS turut mempromosikan pembukaan hotel berkenaan pada 1 Mei lalu di mana kehadiran adalah percuma kepada masyarakat Muslim.

Gambar menunjukkan ramai pengunjung berkumpul di kolam renang semasa pembukaan tersebut dan turut dihiasi persembahan bunga api.

Memetik laporan The Indepedent, penyebaran gambar itu dilihat sebagai propaganda kumpulan itu untuk menarik minat anak muda lelaki mahupun wanita untuk menyertai kumpulan itu.

Sementara itu, penyelidik badan Quilliam, Charlie Winter berkata, tujuan kumpulan itu adalah untuk menunjukkan kekuatan mereka tidak terjejas selepas serangan bom di bandar Mosul oleh Amerika Syarikat

"Ia adalah mesej propaganda yang mengambarkan bahawa serangan yang dilakukan itu tidak mendatangkan kerosakan kerana dapat menganjurkan pembukaan hotel.
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap