26 Jun 2015


Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali digesa menyatakan pendirian berhubung status kerajaan PR  Selangor setelah Pas memutuskan terus menyokongnya mengekalkan kerajaan negeri sedia ada.

Bekas Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Mahfuz Omar berkata, penjelasan itu perlu kerana Adun Kinrara, Teresa Kok sudah memberi bayangan melalui laman sosial 'Facebook' mengenai harapan kepada kelahiran Pakatan 2.0 setelah Muktamar Pas menerima usul memutuskan hubungan dengan DAP bagi mematikan PR.

Menurutnya, dalam masa yang sama Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang perlu mengarahkan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad untuk meminta seluruh Adun Pas terus menyokong Azmin.

"Jika DAP sendiri sudah kata akan ada satu pakatan baharu, Azmin harus nyatakan pendiriannya sekarang supaya sokongan yang diberikan Pas tidak sia-sia atau jadi bahan mainan olok-olok oleh mana-mana pihak," katanya kepada media di pejabat Pas Pokok Sena, di sini, hari ini.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena yakin selepas ini sukar bagi Pas dan DAP untuk saling bekerjasama dalam apa jua bentuk pakatan atau hubungan.

"Kedua-dua parti saling bertindak untuk memutuskan hubungan dan krisis yang berlaku dalam PR ini juga menimbulkan persepsi tidak baik kepada rakan parti PR.

"Akan wujud majoriti masyarakat yang sering menimbulkan persepsi negatif sama ada kepada DAP dan Pas," katanya.

Menurutnya, sokongan golongan pengundi teras kepada parti masing-masing itu amat diutamakan berbanding hubungan antara rakan parti.

"Jika pengundi teras sudah hilang kepercayaan kepada parti sendiri akan menyebabkannya turut kehilangan sokongan.

"Sama ada Pas atau DAP masih meneruskan kerjasama, pengundi teras akan mula mempersoalkan tindakan sedemikian dan mula mengaitkannya dengan mengekalkan kedudukan kuasa pemimpin peringkat atasan," katanya.
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap