30 Jun 2015


London: Mereka yang suka memakai seluar jeans ketat perlu berhati-hati, terutama jangan bertinggung terlalu lama berikutan doktor di Australia melaporkan seorang wanita berusia 35 tahun terpaksa dirawat ke hospital selama empat hari. 

Kaki wanita itu mengalami kerosakan otot. bengkak dan saraf tersekat selepas bertinggung selama beberapa jam ketika memakai seluar jeans ketat. 

“Kami amat terkejut dengan apa yang berlaku kepada saraf dan otot wanita itu,” kata Dr Thomas Kimber dari Hopsital Royal Adelaide di Australia melalui emel. 

Wanita itu yang menghabiskan harinya sebelum itu membantu seseorang bergerak, bertinggung lama ketika mengosongkan almari ketika memakai jeans ketat , memberitahu doktor dia kakinya menjadi kebas ketika berjalan pulang hingga terjatuh. 

Wanita itu yang gagal bangun selama beberapa jam kemudian dihantar ke hospital. 

Semalam, Kimber dan rakan sekerjanya menyiarkan laporan kes itu dalam Journal Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. 

Menurut Kimber, seluar jeans ketat sebelum ini dilaporkan memberi kesan kepada saraf di kelengkang dan bertinggung memberi tekanan kepada saraf kaki, mengurangkan penyaluran darah kepada otot. 

Selepas seluarnya dibuka dan dirawat selama empat hari, wanita itu masih berasa lemah pada kakinya tetapi kini sudah pulih.
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap