11 Jun 2015


CHIANG SAEN – Di kawasan berbukit-bukau di utara Thailand, seorang wanita teliti mengutip biji kopi daripada timbunan tahi gajah yang merupakan proses utama dalam menghasilkan antara minuman termahal di dunia.

Kawasan pedalaman Thailand dan bersempadan dengan Myanmar serta Laos itu lebih dikenali kerana kegiatan penyeludupan dadah berbanding penghasilan kopi. Namun, seorang pengusaha Kanada, Blake Dinkin memutuskan lokasi itu sempurna untuk perniagaan kopinya selain memulihara alam sekitar.

“Apabila saya menjelaskan projek saya kepada gembala-gembala gajah, saya sedar mereka menyangka saya gila,” kata Dinkin, 44, yang merupakan pengasas jenama Black Ivory Coffee.

Dia menggunakan sistem pencernaan gajah untuk menghasilkan biji kopi berkualiti dan bernilai tinggi.

“Saya pernah menimbang untuk menggunakan singa dan zirafah sebagai pencerna kopi tetapi memilih gajah kerana haiwan ini memakan kopi semasa musim kemarau di Asia Tenggara,” katanya.

Untuk menghasilkan sekilogram (kg) kopi, gajah-gajah itu perlu memakan sekitar 33kg biji kopi bersama makanan yang biasa diberikan seperti nasi dan pisang.

Pada tuaian ketiganya tahun ini, Black Ivory menghasilkan 150kg kopi yang berharga sekitar AS$1,880 (RM7,009) sekilogram manakala secawan kopi itu pula berharga AS$13 (RM48).

0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap