27 Mei 2016


Menurut Uqasha atau nama sebenarnya, Nik Zaris Uqasha Nik Sen, 24, dalam tempoh sembilan bulan perniagaan tudungnya dijalankan, dia hanya mendapat pulangan sebanyak RM5,000 sahaja walhal pada peringkat awal dijanjikan keuntungan sama rata. Sedar namanya dipergunakan rakan kongsi tersebut, Uqasha bertindak menarik diri.

“Saya mengaku tidak tahu sangat tentang perniagaan. Ketika mula-mula ditawarkan untuk bekerjasama, pelbagai janji manis diberi, katanya ada agen di seluruh Malaysia, akhirnya janji tinggal janji. Saya hanya sedar ditipu apabila terdetik untuk memeriksa nama menerusi lesen perniagaan. Dalam lesen tersebut hanya terdapat namanya seorang sahaja.

“Jika ditanya tentang keuntungan, saya hanya dapat RM5,000 sahaja selebihnya dia memberi alasan perniagaan rugi dan tidak balik modal. Disebabkan sibuk dengan penggambaran, jadi saya tiada masa untuk pantau perniagaan tersebut. Sekarang apa yang saya dengar, dia telah menghentikan perniagaan tudung itu. Saya memang kecewa sebab terlalu percaya kepadanya sehingga tidak memeriksa kontrak dengan betul sehingga perkara seperti ini berlaku” katanya yang turut menerima beberapa tawaran menjadi duta jenama tudung sebelum itu.

Sungguhpun kecewa dengan apa yang berlaku, Uqasha reda dan menyifatkan ia sebagai pengajaran berguna untuknya pada masa depan. Namun itu bukan petanda dia perlu berputus asa dalam bidang perniagaan. Uqasha memberitahu dia merancang untuk muncul dengan jenama tudung terbaharu selepas ini.

“Saya tidak kisah orang hendak bercakap apa pun tentang diri saya. Cuma selepas ini saya akan lebih berhati-hati dan membawa peguam atau penasihat apabila ada sebarang urusan perniagaan. Saya tiada pengalaman berniaga, jadi mudahlah orang hendak tipu,” ujarnya yang enggan mendedahkan pelaburan yang dibuat dalam perniagaan tudung jenama Uqasha Senrose Collection itu.

Selain kisah ditipu rakan kongsi, Uqasha yang ditemui pada sesi fotografi sempena pelantikannya sebagai duta kempen Syukur Selalu baru-baru ini turut menarik perhatian media dengan penampilan terbaharunya yang kurus mendadak dalam tempoh beberapa bulan sahaja.


0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap