6 Oktober 2016


Indonesia memuji program pengampunan cukainya sebagai kejayaan besar selepas mengumpulkan 97.2 trilion rupiah (RM30.6 bilion) dalam tempoh beberapa bulan pertama, namun semakin ramai mengkritik skim kontroversi itu kerana membiarkan golongan paling kaya bebas walaupun tidak membayar cukai.

Pihak berkuasa melaksanakan program pengampunan atau amnesti itu pada Julai lalu supaya rakyat Indonesia mengisytiharkan aset tersembunyi masing-masing.

Sebagai balasan, mereka ha­nya dikenakan penalti jauh lebih rendah berbanding cukai sedia ada.

Fasa pertama skim pengampunan tersebut ditutup minggu lalu dan mendapat sambutan di luar jangkaan. Rakyat yang membuat perisytiharan aset cuma perlu membayar penalti dua peratus daripada kekayaan mereka.

Menurut kementerian kewangan, lebih 350,000 orang mengisytiharkan aset tersembunyi masing-masing berjumlah 3,260 trilion rupiah (RM1.1 trilion) dengan nilai penalti mencecah 97.2 trilion rupiah.

Presiden Joko Widodo kini terdesak untuk mendapatkan wang tambahan bagi membangunkan ekonomi terbesar Asia Tenggara itu selepas dua tahun berkuasa.

Usaha beliau mengubah ke­lembapan ekonomi Indonesia sebelum ini dilihat kurang berjaya.

Pemerintah berharap program itu dapat mengembalikan dana mencecah puluhan bilion dolar yang disimpan di luar negara terutamanya di negara jiran, Singapura.

Selain itu, Jakarta juga berharap inisiatif sama dapat menggalakkan lebih ramai orang untuk membayar cukai. Di Indonesia, cuma 10 peratus daripada 250 juta penduduknya merupakan pembayar cukai berdaftar.

Antara taikun perniagaan yang menyertai program pengampunan itu termasuk Tommy Suharto yang merupakan anak lelaki bekas diktator Indonesia, Suharto dan bos konglomerat Lippo Group, James Riady.

Pengampunan cukai tersebut bagaimanapun mendapat tentangan badan-badan bukan kerajaan (NGO) di Indonesia. NGO-NGO tempatan mendakwa golongan kaya di negara itu dilabel sebagai wira walaupun apa yang mereka lakukan hanyalah membayar cukai yang sepatutnya sudah menjadi tanggungjawab masing-masing.

“Imej yang dipaparkan adalah mereka yang mengambil bahagian dalam program ini merupakan wira yang membantu membangunkan negara.

“Sedangkan kita semua tahu bahawa hanya mereka yang tidak membayar cukai akan menyertainya,” kata aktivis NGO tempatan, Firdaus Illyas.

Inisiatif tersebut akan berakhir pada Mac tahun depan.

0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

0 Komen:

Catat Ulasan

Lazada Malaysia

Blog Serius - Serius Beb!

Namecheap